24.07.2019. Osijek

Zadnji Svjetski kup u Osijeku kao priprema za svjetsko prvenstvo

Kao posljednji veliki događaj prije listopadskog Svjetskog prvenstva, World Shooting Para Sport World Cup je privukao najveći broj natjecatelja i od četvrtka započinju natjecanja po disciplinama.

Ukupno 227 sportaša iz 48 zemalja okupilo se u Osijeku ikako bi ispunili MQS (minimalne kvalifikacijske rezultate) za svjetsko prvenstvo u Australiji.

Trostruka paraolimpijska prvakinja Veronika Vadovicova bit će među brojnim istaknutim sportašima koji se natječu u sljedećih šest dana. Vadovičova je osvojila zlato R2 (žene 10m zračna puška SH1) u Pekingu 2008 i Riu 2016, ali je prošle godine propustila zlato Svjetskog prvenstva, osvojivši srebro iza kineskinje Xiaohong Bai. Slovakinja će imati priliku popraviti rezultat do Sydneya.

Na prethodnom Svjetskom kupu u Al Ainu, UAE, u veljači, Slovak Radoslav Malenovsky je bio odličan, osvojivši zlato u obje R1 (muškarci 10m zračna puška SH1) i R3 (mješovito SH1 sa 10m zračna puška). Nakon što je također osvojio zlato R1 na Svjetskom prvenstvu 2018. u Cheongjuu u Južnoj Koreji, Malenovsky će \"loviti\" svoju prvu Paraolimpijsku medalju u Tokiju 2020. Dobri rezultati u Osijeku bili bi znak da je na pravom putu.

Strijelci UAE uživali su u Svjetskom kupu kod kuće u veljači, dok je londonski paraolimpijski prvak Abdullah Sultan Alaryani pobijedio u R7 (muškarci 50m zračna puška 3 pozicije SH1) a Saif Alhemeiri je osvojio zlato u sačmarici PT1 (mješovito trap).

U pucanju pištoljem, mnogo će se očekivati od 17-godišnjeg Indijca Manisha Narwala koji se istaknuo na Para sportskoj sceni u proteklih nekoliko godina, sa svojim nevjerojatnim vještinama i ambicijom da osvoji barem jedno zlato u Tokiju 2020. godine. U Al Ainu, osvojio je svjetski rekord u juniorskoj kvalifikaciji kada je napravio 579 bodova kako bi se plasirao u finale P1 (muškarci 10m zračni pištolj SH1), ali je na kraju završio na četvrtom mjestu.

Svjetski kup Osijek 2019. također će ući u povijest kao prvo natjecanje koje uključuje natjecatelje oštećenog vida u natjecanju puške, pištolja i para trap. To će biti prvi Svjetski kup za sportaše s oštećenjem vida, budući da je u veljači Svjetska para sport organizacija usvojila novu klasu.

U nastavku vam donosimo galerije fotografija od srijede 24.07.219. te najavljujemo službeni Para trap trening, 10m Air Rifle standing women SH1, 10m Air Rifle standing men SH1 te 25 P3 pistol mixed.

Final Schedule

Gallery part 1
Gallery part 2