28.07.2019. Osijek

Fantastična Vadoviceva osvojila i drugo zlato

Vrhunsko oko Veronike Vadovicove ponovno je bilo najbolje jer je Slovakinja pokupila svoje drugo zlato Svjetskog prvenstva u streljaštvu osvojivši R3 (mješovito 10m zračna puška SH1) u subotu u Osijeku.

Vadovičeva je osvojila zlato R3 na Paraolimpijadi i Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Riju 2016., a rezultat od 254,7 bodova pokazao se dovoljnim za pobjediti šampiona Pekinga 2008. Matt Skelhona koji je postigao 252.5.

Skelhon je također osvojio Srebro nakon Vadovicove na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Cheongjuu, gdje je slovakinja oborila svjetski rekord. Međutim, ovaj put, britanski strijelac je bio malo razočaran onim što je sam postigao.

\"Sretan sam što sam osvojio medalju\", rekao je Skelhon. - Pogotovo nakon takvog natjecanja! Bila je to pomalo smiješna završnica, i općenito malo čudan i smiješan dan. Rezultati su bili malo lošiji no što sam očekivao. Osjećao sam se dobro tijekom kvalifikacija, dobro sam se osjećao pred finale, došao sam i dao sve od sebe, ali onda sam počeo sa 9.9. U tom trenutku, bilo je: \"Što moram učiniti?\"

Mentalni trening
Skelhon se vratio u borbu kako bi u konačnici uzeo srebro uz dovoljnu razliku od trećeg plasiranog Taylora Farmera, koji je postigao 230.9. Otkrio je da se nedavno više usredotočio na psihološku stranu sporta, pokušavajući izbjeći preterivanje na natjecanjima.

\"Teško je u finalu kada pucate na 9.9, pogotovo zato što se obično svodi na jako male razlike\", objasnio je. - Jedan takav,malo lošiji pogodak i to bi mogao biti kraj. Ali kad se to dogodi, morate pokušati zaboraviti na to, samo disati i polako. To nije kraj svijeta. No to nije uvijek jednostavno jer je ovdje stvarno vruće, pa se pokušavate smiriti a stalno se i znojite. \"

Međutim, Skelhon je smatrao da je mentalni trening u koji je nedavno uložio sada vratio uspjeh, pomažući mu da se uspije koncentrirati na trenutak i da ne postane previše frustriran tijekom natjecanja.

\"To je nešto na čemu sam nedavno aktivno radio\", rekao je. \"Posljednjih nekoliko godinabudem jako pod stresom ako imam loše pogotke, ljutim se, i to mi uopće ne pomaže.\" napravio sam korak u nazad u posljednjih mjesec dana, zagledao se u sebe i odlučio: \"Znaš što, nije vrijedno toga.\" to je jednostavno bilo loše pucanje i slijedeće će biti bolje. Bolje pokušajte i uživajte, umjesto da se dekoncentrirate jer ste ljuti radi jednog ili dva pogotka koji nisu išli gdje ste željeli. \"

Dok je 34-godišnji Skelhon jedan od iskusnijih strijelaca koji se natječu na elitnoj razini već više od desetljeća, 21-godišnji Farmer je na suprotnom kraju iskustva u streljaštvu.

\"Ovo je bio moj prvi međunarodni R3 finale, tako da sam treći, i više sam nego zadovoljan\", rekla je. \"To je prilično dobar osjećaj.\"

No, dok Farmer nastoji razviti svoj rastući talent, njezina sposobnost definitivno nije u pitanju. Prošle je godine u Chateaurouxu u Francuskoj pokupila svoje prve dvije medalja na Svjetskom prvenstvu.

Svoj uspjeh temelji na sposobnosti da se plasira na kvalifikacijamanatjecanjima i ublaži pritisak finala. \"Finala me zapravo ne čine nervoznom\", rekla je. \"To jest natjecanje, ali to je samo protiv osam osoba u tom trenutku.\"

U Osijeku su se natjecanja u zračnoj pušci 10m odigrala uz glazbenu pozadinu pop-blockbustera od Beyoncea do Michaela Jacksona, ali umjesto da je to ometa, Farmer je rekla da joj je to dosta pomoglo.

\"Volim glazbu\", rekla je. \"To je tako zabavno i osjećam se kao da, ako ste u tihoj sobi, možete ako se skoncentrirati biti sami sa sobom. Kada ljudi razgovaraju i glazba svira u pozadini, to mi zapravo pomaže da uđem u zonu i fokusiram se samo na izvedbu. Neke pjesme zapravo pomažu u tome. Za mene je to zapravo Adelina, \"Rolling in the Deep\". Nisam baš sigurna zašto, ali jako dobro pucam uz tu pjesmu! \"

Svjetsko prvenstvo u Osijeku nastavlja se u nedjelju s finalom u zračnoj pušci za osobe s oštećenjem vida na 10m, kao i P4 (mješovito 50m zračni pištolj SH1) i R5 (mješovito 10m zračna puška) te para trap finale. Prenosi se uživo na youtube stranici World Shooting Para Sporta.

Schedule

Gallery part 1
Gallery part 2