30.07.2019. Osijek

Zlato za Indiju u preposljednjem danu Osijek 2019. World cup

Kroz Svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom, Indijski navijači su pružili najglasniju podršku svim svojim sportašima a imali su mnogo toga slaviti tijekom pretposljednjeg dana natjecanja u ponedjeljak u Osijeku.

Publika (od kojih mnogi Indijci) je napunila finalnu prostoriju za P1 (muškarci zračni pištolj 10 metara SH1) čim je potvrđeno da su Jakhar Rahul i Manish Narwal osigurali zlatnu i srebrnu medalju kada je Rahul postigao odlučujući hitac za osiguranje zlata i novog svjetskog rekorda s rezultatom 240,1.

\"Poseban je osjećaj srušiti rekord\", rekao je Rahul. „Za nas je to vrlo važno jer je streljaštvo u Indiji sport visokog prioriteta. Prilikom natjecanja za zlatnu medalju s Manishom nisam razmišljao o medalji ili rezultatima, razmišljao sam samo o svojoj tehnici. Nema rivalstva među nama, on mi je kao brat. \"

Za žestoku konkurenciju Narwal - 17-godišnju zvijezdu u usponu, koji je već izjavio svoju želju za osvajanjem zlata i obaranje svjetskog rekorda na paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. - srebrna medalja i juniorski svjetski rekord bila je slaba utjeha.

Tinejdžer je priznao da je bio iznimno razočaran jer je propustio zlato, ali sat vremena kasnije bio je najglasniji navijajući za suigrače Nisha Kanwar i Rubina Francis koji su osvojili zlato i broncu, u P2 (žene 10m zračni pištolj SH1).

Za Kanwar je to bilo posebno postignuće jer se natjecala na svom prvom međunarodnom natjecanju.

\"Osjećam se vrlo, vrlo lijepo\", rekla je. \"Moje prvo natjecanje i prva medalja, ne mogu vjerovati. Pucam od 2018. godine. Sretna sam jer su mi treneri i obitelj bili izuzetno podrška. \"

Pola oka na Svjetskom prvenstvu
No, iako su na natjecanjima s pištoljima nastupile neke nove zvijezde na ovom Svjetskom prvenstvu, u natjecanju s puškom su dominirali neki od najiskusnijih veterana u sportu.

Srpski natjecatelj Dragan Ristić osvojio je svjetsku titulu R5 (miješano 10 m zračna puška SH2) prošle godine, a u ponedjeljak je osvojio zlato u R9 (mješovito 50 m zračna puška SH2).

\"Kad se ovdje natječem, osjećam se kao da sam kod kuće\", rekao je. \"Ovo je već treći put da se natječem u Osijeku. To je ista vremenska zona kao i Srbija, ista hrana, i to me održava opušteno i smireno. Ja sam puno trenirao u ovoj disciplini za Svjetsko prvenstvo u Australiji kasnije ove godine, a pobjeda ovdje je prvi potvrđeni okvir za to. No, nastupiti tamo je posebni izazov. To je dugo putovanje, drugačija vremenska zona, još mnogo izazova. \"

Britanac Tim Jeffrey  - koji je osvojio broncu R9 - rekao je da želja za izgradnjom forme i preciznosti u samo dva mjeseca prolazi kroz um svakog natjecatelja. \"Bez obzira na to tko ste, to vam je uvijek na umu\", rekao je. \"Tamo  su najveći i upravo ondje želite dati najbolje od sebe. Apsolutno sam spreman trenutno, jako se radujem Sydneyu i Tokiju i nadam se da ću otići s medaljom ili dvije. \"

Medalje potiču motivaciju
Britanac Matt Skelhon osvojio je sve što ovaj sport može ponuditi, uključujući i zlato na Paraolimpijadi u Pekingu 2008., ali priznao je da ga šansa za osvajanje dodatnih medalja tjera naprijed.

Skelhon se u ponedjeljak ujutro morao zadovoljiti srebrom u R6 (mješovito puška 50 metra SH1) nakon odličnog nastupa njemačke Natasche Hiltrop.

\"Današnja kvalifikacija bila je teška, ali uspio sam u finalu izvući nešto i dohvatiti još jednu medalju\", rekao je. - Dao sam sve od sebe, ali Natascha je imala svoj dan. Posljednja dva dana bila je u eliminaciji i u kvalifikacijama. Uvijek volim biti na postolju, to je ono što me tjera dalje. Nekoliko sam puta sam mislio da ću teško nastaviti jer, osvajao sam medalje na svakom natjecanju, i već je to postao standard ali kad osvojiš medalju, vratio si se i opet te to zapali. \"

Svjetski kup u Osijeku zaključuje u utorak 10-metarskim zračnim puškama i zračnim pištoljem 10 metara mješovitim ekipnim natjecanjima, a uživo se prenosi na youtube stranici World Shooting Para Sporta.

Schedule

Gallery part 1
Gallery part 2
Gallery part 3