Sve vijesti po datumu objave27.05.2024. Osijek
Novi dolasci, neslužbeni treninzi, provjera opreme

Nedjelja je na EPSO-u 2024 bila vrlo živahna! Pampas su preplavile rijeke strijelaca iz čak 38 zemalja. Održani su neslužbeni treninzi na kojima su svi tražili svoje mjesto i mogućnost treniranja.

Velika je gužva bila i na kontroli opreme, mjerilo se, vagalo i upućivalo na nepravilnosti. Ljestvica ovog natjecanja upravo je podignuta još razinu više i u sljedećih tjedan dana nas u Osijeku očekuje pravi sportski spektakl.27.05.2024. Osijek
Pripreme za natjecanja na 25 i 50 metara

S početkom novog tjedna kreće i drugi dio EPSO-a 2024.

Jutro je otvoreno tehničkim sastankom za seniorsku kategoriju, tehnički delegat Robert Ferenčak i direktor natjecanja Zoran Ćelić obavijestili su predstavnike svih zemalja o detaljima natjecanja koje će se održati tijekom ovog i sljedećeg tjedna.

Natjecanju će pristupiti 520 natjecatelja iz 36 europskih zemalja te gosti iz Mexica i Venezuele kojima je dopušteno EPSO iskoristiti kao trening prije Olimpijskih igara u Parizu ove godine. Osim što će se strijelci boriti za europska odličja, u Osijeku je posljednja prilika za osvajanje jednog od osam mjesta na OI Pariz 2024 – po dva mjesta za svaku od sljedećih disciplina: 50m puška trostav seniori, 50m puška trostav seniorke, 25 m pištolj seniorke te 25 m pištolj brzo paljenje seniori.

Ostatak dana rezerviran je za službene treninge prije sutrašnjih natjecanja.25.05.2024. Osijek
Posljednji dan 300-metarskih natjecanja

Šestoga dana natjecanja posljednji će put na startne linije strijelci koji pucaju 300-metarske discipline. Jutro započinje natjecanjem u 300m puška standard mješovito. U podne kreće kvalifikacija za mečeve za brončanu i zlatnu medalju u 300m trostav parovi, a finalni mečevi će se održati u 14:45.

Završetak ovog dijela natjecanja podrazumijeva i nove dolaske, tako da će s današnjim danom u Osijek početi dolaziti strijelci koji će se natjecati u 25- i 50-metarskim disciplinama za pušku i pištolj.25.05.2024. Osijek
U Osijeku oboren još jedan europski rekord!

U predzadnjem 300-metarskom natjecanju na startnu liniju je ujutro stalo 22 natjecatelja i natjecateljica.

U ovoj mješovitoj disciplini najbolji plasman osvojio je i novi europski rekord postavio Bernhard Pickl s rezultatom 591 krugova i 20 unutarnjih centara te je time Austriji osigurao još jednu zlatnu medalju na ovom natjecanju. Sa samo jednim krugom manje, drugo mjesto i srebrna medalja pripali su hrabroj Švicarki Silviji Guinard Schnyder koja je svojim nastupom dokazala da žene mogu pucati rame uz rame s muškarcima! Brončanu medalja odlazi u Švedsku, a osigurao ju je Karl Olsson s rezultatom 588-32x.25.05.2024. Osijek
300m puška trostav parovi

Posljednje se u danu održalo natjecanje u 300m puška trostav za parove. S obzirom da je natjecanju pristupilo 7 parova svi su se kvalificirali u drugi dio natjecanja u kojemu se pucalo za kvalifikacije za mečeve za broncu i zlato.

U konačnici su u natjecanje za brončanu medalju ušli parovi Švicarske (Gilles Vincent Dufaux i Sarina Hitz) i Austrije (Jasmin Kitzbichler i Berhard Pickl). U meču za broncu Austrijanci su poveli i vodstvo držali do kraja te osigurali još jednu medalju za Austriju.

Drugi švicarski par (Silvia Guinard Schnyder i Pascal Bachmann) borio se sa švedskim parom (Karl Olsson i Elin Ahlin) za osvajanje zlatnog odličja. Svo četvero vrhunskih strijalaca priuštili su publici napet meč.

Švicarska je povela nakon prvog metka, a već nakon 5 hitaca, parovi su bili u izjednačenju. Uz znatno prednost, Švicarska je vodila do novog izjednačenja nakon deset hitaca. Posljednja četiri hitca odlučila su o pobjednicima. Švedska preuzima vodstvo i na kraju pobjeđuje te su Karl i Elin i danas osvojili zlato u parovima, dok Švicarska osvaja još jednu srebrnu medalju.

Ovim je mečevima službeno završeno natjecanje u 300-metarskim disciplinama.

Sljedećeg tjedna EPSO se nastavlja s olimpijskim disciplinama 25 i 50 metara za pištolj i pušku. Osijek i EPSO tako su posljednja prilika za strijelce da osvoje kvotu za nastup na ovogodišnjim Olimpisjkim igrama u Parizu.  24.05.2024. Osijek
Natjecanje parova petog dana EPSO-a

Peti dan druženja na Pampasu rezerviran je za prva natjecanja dueta na 300m puška ležeći. Na vatrenu liniju ujutro je stalo 10 parova od kojih se 8 kvalificiralo u drugi krug natjecanja. U nastavku natjecanja za poslijepodnevnu borbu za medalje kvalificirale su se četiri para. Za broncu će se boriti parovi Danske i Švicarske, a za zlato će se borba voditi između Švedske i Poljske.

Nakon finalnog natjecanja, na rasporedu je dodjela medalja pobjednicima u 13:45 sati te trening pred natjecanja u disciplini veliki kalibar 300m standard puška kao priprema za sutrašnje natjecanje24.05.2024. Osijek
Mečevi za broncu i zlato u 300m puška ležeći parovi

U mečevima za medalje ni danas nije nedostajalo uzbuđenja.

Natjecanje su otvorili parovi Danske i Švicarske. Nakon nekoliko početnih hitaca vodstvo je preuzeo danski par nakon čega Švicarska uzima time-out poslije kojega smanjuju razliku te čak izjednačuju na rezultat 14-14. Posljednji hitac meča bolje su odradili Danci te time osvojili treće mjesto i broncu.

Za zlatnu medalju su se borili parovi Švedske i Poljske. Prva tri hitca, oba para pucaju jednake rezultate, a zatim Švedska preuzima znatno vodstvo. U tom trenutnu poljski trener uzima time-out, savjetuje strijelce, publika se aktivira, počinje podrška s tribina i Poljska u idućih nekoliko hitaca smanjuje razliku. Puca se nekoliko hitaca izjednačenja, ali Šveđani ostaju pribrani do kraja i iskorištavaju stečenu prednost te osvajaju zlato u ovoj disciplini.

Konačni poredak 300m puška ležeći parovi tako glasi – zlatna medalja Elin Ahlin i Karl Olsson (Švedska), srebrna medalja Karolina i Daniel Romanczyk (Poland) te brončana medalja Charlotte Jakobsen i Carsten Brandt (Danska).23.05.2024. Osijek
Četvrti dan EPSO 2024

Nastavljaju se natjecanja u disciplinama puške na 300 metara. Jutro započinju seniori nastupom u trostavu. Natjecanju će pristupiti 16  strijelaca iz 8 zemalja od kojih se četiri reprezentacije imaju mogućnost natjecati se za medalje u ekipnom i trio poretku.

Nakon što saznamo pobjednike u muškoj kategoriji, natjecanju će u disciplini trostava na 300m pristupiti i 20 seniorki iz 9 zemalja. U kategoriji seniorki se za ekipni i trio poredak natječe 5 reprezentacija.

U poslijepodnevnim satima na rasporedu će biti i prvo finale, tj. raspucavanje za brončanu i zlatnu medalju u kategoriji trio trostav, u 14:45 za seniore te u 16:45 za seniorke.23.05.2024. Osijek
Oboren europski rekord u trostavu na 300m!

Jutrošnje natjecanja u trostavu obilježilo je obaranje europskog rekorda u ovoj disciplini. Najbolji rezultat i novi europski rekord od 593 kruga i 29 unutarnjih centara ostvario je Peter Sidi za Rumunjsku, drugo mjesto i srebrnu medalju za Austriju osvojio je Bernhard Pickl rezultatom od 588 kruga i 24 unutarnja centra, a s rezultatom od 585 krugova i 23 unutarnja centra brončana medalja i treće mjesto pripali su Švicarcu Gillesu Vincentu Dufauxu.

U ekipnom poretku zlato je odnijela Švicarska (Gilles Vincent Dufaux, Pascal Bachmann i Simon Maag), srebro je pripalo Austriji (Bernhard Pickl, Patrick Diem i Tobias Mair), a bronca je otišla u Finsku (Sebastian Langstrom, Riku Taipo Koskela i Juho Autio).23.05.2024. Osijek
Prvo finale na 300-metarskim disciplinama u Osijeku

Četiri ekipe, Švicarska, Austrija, Finska i Poljska, poslijepodne su pristupile finalnom raspucavanju u mečevima za brončanu i zlatnu medalju u kategoriji 300m puška trostav trio.

U vrlo napetom meču između Poljske i Finske, nakon nekoliko izjednačenja, pobjednici su odlučeni posljednjim hitcem i bronca je pripala ekipi iz Poljske (Daniel Romanczyk, Rafal Lukashyk i Andrzej Burda).

Meču za zlatnu medalju pristupile su ekipe Austrije i Švicarske. Nakon početne prednosti Švicarske, Austrija je počela sustizati rezultat prije samog razrješenja meča. Nakon nekoliko slabijih hitaca švicarski je trener zatražio time-out nakon kojega je švicarska ekipa otpucala rezultat za konačnu pobjedu i zlatnu medalju. Zlato je tako još jednom pripalo Švicarskoj (Gilles Vincent Dufaux, Pascal Bachmann i Simon Maag), a još jedno srebro doma nose Austrijanci (Bernhard Pickl, Patrick Diem i Tobias Mair).